23-11-05

Loslopende kiekens

Gisteren ondervroeg ik schepen Decaluwé (schepen van milieu in Gent) over de verplichte ophokplicht. Naar aanleiding van eventuele besmettingen en verspreiding van de vogelgriep vorderde het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid maatregelen uit waarbij ook particuliere bezitters van pluimvee hun kippen op stok dienden te laten.
 
Het zijn natuurlijk de gemeenten die deze maatregelen in de praktijk moeten zetten. Decaluwé had zich al laten ontvallen dat hij geen controles zou houden en dat hij geen lijst had van particuliere bezitters van pluimvee. Tot daar aan toe.
 
Maar mij stoorde en stoort het dat 'gewone burgers' die toevallig in een afgebakende zone vertoeven alles in het werk moeten stellen om hun kippen op stok te laten, terwijl de stad Gent doodleuk vaststelt dat er loslopende kiekens in parken rondlopen zonder dat de stad daar iets aan doet.
 
Decaluwé vond het gisteren allemaal té overdreven gesteld. Er zijn geen drama's gebeurd. Ik blijf erbij dat de perceptie bij de bevolking toch anders ligt. Zij moet immers maatregelen uitvoeren terwijl de stad Gent laat begaan.
 
Of hoe sommige kiekens blijkbaar immuner zijn dan andere.
 
PS: Wie in dit geval het grootste kieken is, moet u zelf maar uitmaken.

16:39 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-05

In de bres voor de middenstanders.

Donderdag werd in de Kamer eindelijk (twee jaar na datum van indiening) het ontwerp goedgekeurd dat zelfstandigen die hinder ondervinden bij openbare werken een vergoeding toekent. Het ontwerp is in feite een wetsvoorstel van Jean-Marie Dedecker dat in de Senaat grondig werd besproken.
 
Als een voorstel wordt goedgekeurd in de Senaat wordt deze overgezonden naar de Kamer en wordt het een ontwerp. Dit ontwerp (voorstel) is niet volmaakt, verre van. Zo moeten de zelfstandigen hun zaak volledig sluiten tijdens de werken als zij aanspraak willen maken op een inkomenscompensatie. Ook voor ons is dit een brug te ver. (Wij zullen trouwens zo snel mogelijk een wetsvoorstel indienen om dit ongedaan te maken.)
 
Toch hebben we dit ontwerp goedgekeurd omdat het een eerste stap is in de goede richting. Ik heb in de plenaire vergadering ( http://www.dekamer.be/doc/PCRA/pdf/51/ap170.pdf ) gewezen op de grenzenloze hypocrisie van de socialisten. Op gemeentelijk vlak beroemen de rooien zich erop de grote voorstanders te zijn van deze wet, maar in de Kamer stemden ze tegen. Dit kan toch alleen in de beste socialistische families gebeuren. het Vlaams Belang zal zich zeker niet inhouden om dit aan de middenstanders mee te geven.
 
 

12:25 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-11-05

Franstalige stoorzenders

Het is nu al sinds jaar en dag dat Franstalige radiozenders met een veel te krachtig vermogen uitzenden. Resultaat is dat vele Vlaamse vrije radio's gewoon weggeblazen worden, dat de openbare radio-omroep nauwelijks of niet te beluisteren valt in onze eigen hoofdstad, maar vooral dat er niets verholpen wordt aan deze situatie.
 
Zonder in te veel technische details te vervallen (daarvoor kunt u terecht op http://www.dekamer.be/doc/CCRA/pdf/51/ac740.pdf ) blijft dit hallucinant verhaal onopgelost. Vorige week woensdag ondervroeg ik hierover minister Verwilghen in de commissie Infrastructuur die voor de zoveelste maal een studie beloofde en op de goede wil rekende van de Franstalige Gemeenschap. Nu zijn er in de politiek twee fenomenen waar je donder kunt op zeggen dat het niet goed afloopt en dat zijn: "ik heb een studie besteld" en "ik reken op de goede wil van de Franstaligen".
 
Het is overigens ook niet helemaal juist toen ik zei dat dit dossier in een impasse zit. Het ligt hem eenvoudigweg in de houding van Verwilghen, een houding van 'met de broek op de enkels, buig ik mij ook nog eventjes voorover', een houding van een witte ridder zonder paard die geen vuist (och, zelfs nog geen slap handje) durft te maken tegenover Franstalige arrogantie.
 
Gelukkig beseffen ze niet dat dit het verrottingsproces van deze onstaat nog versnelt.Wees dus gerust, vrienden, als wij de boedelscheiding niet uitspreken, zorgen onze lafhartige Vlaamse ministers zelf wel voor de dodelijke injectienaald.


17:36 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-05

"Banlieu interdit"

Bij het schrijven van dit stukje kampt Frankrijk voor de tiende nacht op rij met zware opstoten in de buitenwijken van grote steden, niet in het minst in de ‘banlieus’ van de hoofdstad Parijs. Een ontsporing van kaliber waarin jonge vreemdelingen een hoofdrol spelen en zich er niet te beroerd toe voelen om honderden auto’s de vernieling in te jagen, bedrijven in brand te steken en - met als voorlopig triest hoogtepunt - het roosteren van een gehandicapte vrouw die toevallig op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats vertoefde. Het stemt tot nadenken en nog meer tot doortastende maatregelen.

De berichtgeving van onze officiële staatszender – de vooringenomen rode VRT – was er niet naar om deze relschoppers met de vinger te wijzen, integendeel. Onze linkse journaille presteerde het om enkele onbekende illustere personen aan het woord te laten van ‘SOS Racisme’. De uitleg naar het waarom van deze plunderingen kregen we er gratis bij. Vroeger klonk het dat de migrantenjongeren te weinig geld kregen. Omdat de laatste jaren miljoenen euro’s zijn gegeven (net zoals bij ons trouwens) aan allerhande multiculturele projecten, gaat deze vlieger niet mee op. Daarom klinkt het nu zo: er werd veel geld gegeven maar het geld werd slecht besteed. Voor alles moet een uitleg passen, zeker als de multiculturele waanzin in stand moet worden gehouden.

Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel en misschien ook in Gent. Ik dacht er onmiddellijk aan toen de eerste beelden opdoken van uitgebrande auto’s, bussen en bedrijven. Het is immers nog niet zó lang geleden dat in Brussel ‘jongeren’ de straat bezet hielden om politie, brandweer en andere hulpverleners met molotovcocktails ‘hun’ wijk uit te drijven. In Gent dook reeds de eerste slogan op die in Parijs een modewoord is geworden voor deze ‘jongeren’: “Banlieu interdit!” Verboden toegang voor iedereen die de wet wil doen respecteren, dat spreekt voor zich. Getuigt het derhalve van zo’n slechte wil om te vrezen dat één vonkje ook hier het vuur aan de lont steekt?

Maar ook de uitleg van de professionele multiculturalisten in Frankrijk is dezelfde als die bij ons. Provoceer deze ‘jongeren’ niet, geef hen meer geld, geef hen een job, geef hen rechten, … Het is het tijdsloze verhaal van rechten zonder plichten, van “laisser faire” en “pardonner”  zonder repressie. Het is het verhaal van hùn droom en ònze nachtmerrie.

Als ik dit weekeinde de burgemeester in zijn wekelijks promostukje van ‘De Gentenaar’ zag pareren dat zulke toestanden in Gent ondenkbaar zijn omdat straathoekwerkers, pleinopbouwwerkers, winkelstraatmanagers en andere integratieambtenaren kort op de bal spelen, dan weet ik niet of ik medelijden of plaatsvervangende schaamte moet voelen voor deze burgervader. Medelijden omdat de man vanuit zijn chique loft op het Sint-Baafsplein blijkbaar alle voeling aan het verliezen is met wat leeft bij de gewone Gentenaar. Plaatsvervangende schaamte omdat hij de realiteit compleet negeert en als een dogmaticus zijn maakbare multiculturele samenleving door de strot ramt van de gewone Gentenaar.

Meneer de burgemeester, laat deze boodschap één voor u zijn. Wij hebben genoeg van uw loze praatjes. Wij zijn het beu dat ons belastingsgeld naar obscure projecten vloeit. Wij zijn het beu dat wij ons tweederangsburgers voelen in onze eigen stad. Wij willen gastvrij zijn, maar we zijn niet gek. Wij vragen niet veel, enkel dat vreemdelingen zich hier aanpassen. Zo niet, geef ze aub een 'one-way-ticket' naar hun land van herkomst.


14:12 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |