27-09-05

Versnick wil krakers verschalken

Beter laat dan nooit, zou mijn oma gezegd hebben. Versnick lanceert de maatregel om leegstaande huizen en gebouwen die eigendom zijn van de stad Gent te verhuren (tegen minimale prijs) aan particulieren en vzw's. Dit om de vele krakers een halt toe te roepen (Gent is zowat het mekka geworden van deze "proletarische eigenaars").
 
Reeds enkele jaren voer ik in de gemeenteraad een eenzame strijd om de krakers aan te pakken en vooral de overlast die zij daarbij veroorzaken in de buurt. Steeds draaiden mijn interpellaties uit op een welles-nietjes-spel met de burgemeester. Kort gezegd kwam het erop neer dat de burgemeester met het (afgeleide) grondrecht "iedereen heeft recht op wonen" schermde (al even nietszeggend als "recht op arbeid"), terwijl ik vond dat "het recht op eigendom" voorop moest staan. Maar los daarvan was het duidelijk dat het niet de sp.a zou zijn die de krakers zou aanpakken.
 
Nu profileert schepen Versnick (blauw maar niet donkerblauw) zich om in dit verkiezingsjaar uit te pakken met één maatregel om de "krakers te verschalken". Deze maatregel krijgt mijn steun, maar het moet gezegd dat de krakersoverlast (gaande van openlijk drug- en drankgebruik, tot nachtlawaai en vernielingen van huizen) hierdoor niet zal verdwijnen. Daarvoor moet ook de burgemeester hard optreden.
 
Profileringsdrank van één zwaluw maakt spijtig genoeg de lente nog niet in Gent.


11:15 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

23-09-05

Wateroverlast en de gevolgen.

Deze week ondervroeg ik minister Verwilghen over het feit dat de overvloedige regenvallen en de overstromingen van 29 juli, 20 augustus en 10 september nog altijd niet erkend zijn als natuurramp. Zolang deze erkenning er immers niet is, kunnen slachtoffers niet vergoed worden uit het Rampenfonds.
 
Het is een eigenaardige zaak, want de watersnood van 3 en 4 juli werden binnen de maand wel officieel als natuurramp beschouwd. De vraag is dan ook waarom de ene watersnood wel zo snel erkend wordt en de andere(n) niet. Een logische verklaring zou als antwoord niet misstaan.
 
Maar de logica is ver te zoeken. Verwilghen schoof de zwarte piet door naar minister Dewael (eveneens bevoegd voor natuurampen) en minister Dewael verwees in zijn antwoord naar Verwilghen. Dit is dus typisch "belgisch".
 
Dringend tijd dat ook deze bevoegdheden overgeheveld worden naar de deelstaten waar één minister alleen de zaken snel zou kunnen afhandelen.

12:15 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-09-05

Tot spijt van wie 't benijdt...

Nee, niet in slaap gesukkeld. Zelfs geen vermoeidheidsverschijnselen. Alleen de zomervakantie, een crash van mijn PC thuis en een - voor mij - ongelukkige aanpassing van de Skynet-blogs deden mij er voorlopig het zwijgen (schrijven) toe. Heb ik stil gezeten? Allesbehalve, al moet ik bekennen dat schriftelijke vragen indienen de enige manier zijn om in de Kamer iets te 'presteren'. Maar goed, ik kan niet klagen. Twee antwoorden vonden zelfs journalisten de moeite waard om iets te pennen in hun krant. "Koninklijke familie kost federale politie 252.700 euro in nog geen jaar" (De Tijd d.d. 10 augustus) en "Elf terreurrekeningen geblokkeerd in België" (Het Nieuwsblad d.d. 1 september).
 
Ik ben dus ook digitaal terug. Niet dat de Kamer reeds in actie is geschoten (De Croo geeft meer geblaat dan wol) maar het beloven wel spannende tijden te worden voor Verhofstadt & C°. De vraag die op ieders lippen brandt (zelfs op de lippen van LVDK van Het Laatste Nieuws): hoe lang houdt paars II het nog vol? Onze messen zijn geslepen.

12:44 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |