31-05-05

Nederlander ontvoerd in China

Mijn laatste bericht is nog niet droog of ik kreeg een onheilspellend bericht van de Falun Gong in Nederland. Ik laat de geïnteresseerden niet na om mee te lezen.
 
"Bangkok/ Maastricht 31 Mei 2005 - Peter Valk, een Nederlandse man van 28 jaar uit Woerden werd in de nacht van 24 op 25 mei jl. van zijn hotelkamer ontvoerd door 15 Chinese geheim agenten. Hij moest in de auto met zijn hoofd tussen zijn knieën onder een deken zitten terwijl hij naar het '6-10 bureau'  werd gebracht. Na tweeëneenhalve dag vast te hebben gezeten is hij op 28 mei op een vliegtuig naar Thailand gezet met een toegangsverbod voor China van vijf jaar. De enige reden voor zijn arrestatie: Peter beoefent Falun Gong, een meditatiewijze voor lichaam en geest.

Zijn familie en de Nederlandse Ambassade in China zijn niet door de Chinese autoriteiten op de hoogte gebracht van zijn arrestatie. In Thailand aangekomen kon Peter pas weer zelf contact opnemen met zijn familie in Nederland. Peter denkt dat hij gearresteerd en ontvoerd is omdat hij over de vervolging van Falun Gong heeft gepraat met de Chinese bevolking en omdat hij Falun Gong materiaal bij zich had. Tijdens zijn verhoor, werd soms gezegd dat hij vrijgelaten zou worden, maar ook werd er gedreigd dat hij voor een paar jaar in een Chinees werkkamp zou belanden. Eén agent vertelde hem dat als hij Chinees was geweest, het zeer ongebruikelijk zou zijn als hij niet minstens drie jaar in een werkkamp door zou moeten brengen, of gemarteld zou zijn.

Met Peter Valk komt het aantal gearresteerde Nederlandse Falun Gong beoefenaars op vier. Eerder dit jaar werd de Chinese-Nederlandse Mona Tang ook midden in de nacht uit haar bed gelicht door acht geheim agenten in het zuiden van China. Ze kwam dankzij bemiddeling van de Nederlandse Ambassade in Peking weer op vrije voeten. In 2002 zijn ook al twee Nederlanders op gewelddadige wijze gearresteerd op het plein van de hemelse vrede. Dat het ook nog erger af kan lopen weten we bijvoorbeeld van de Ierse Falun Gong beoefenaar Zhao Ming, die op aandringen van de Ierse autoriteiten na 22 maanden pas werd vrijgelaten, na hevig gemarteld te zijn, o.a. met elektrische schokken.

Waarom werd Peter Valk gearresteerd en wordt Falun Gong nu na 6 jaar nog steeds vervolgd in China? De CCP wil de gedachten van Chinezen volledig kunnen beheersen, wat al decennia lang het geval is in China. De principes van Falun Gong; 'Waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid' passen niet binnen het ideaal van totale controle. De ervaring leert dat de Chinese regering niet schroomt om list en bedrog te gebruiken om haar macht en controle te waarborgen. Op televisie in China wordt men overspoeld met propaganda van de CCP om bijvoorbeeld Falun Gong zwart te maken. Andere voorbeelden van de behoefte aan totale controle zijn het neerslaan van de studentenopstand op 4 juni 1989 en zeer recentelijk de poging van China om onafhankelijke satelliet televisie boven China te dwarsbomen. Onlangs heeft een onafhankelijke Chinese krant, 'The Epoch Times', succesvol deze ware aard van de CCP onthult in een uitgebreide serie van 9 commentaren, wat al tot 2 miljoen opzeggingen van het lidmaatschap van de CCP heeft geleid en het aantal opzeggingen groeit nog dagelijks."17:35 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op bezoek bij de Falun Gong

Het overkomt je niet elke dag, een uitnodiging krijgen van Chinese dissidenten die - op bezoek in ons land - hun verhaal doen over de dictatuur China waar zij vervolgd worden.
 
Iedereen zal zich wel nog de beelden herinneren van het 'Plein van de Hemelse Vrede' waar in 1989 (vooral) studentenleiders op straat kwamen en met tanks werden verdreven. De afloop is bekend: dissidenten werden opgesloten en/of verbannen, velen werden vermoord.
 
Intussen heeft de tijd niet stilgestaan. Sinds enkele jaren wordt nu de Falun Gong vervolgd in China. De methodes zijn niet veranderd: intimidaties, opsluitingen, verbanningen, ... De Chinese overheid die in 2009 de Olympische Spelen organiseert, schuwt geen enkel middel, ook geen enkel propagandamiddel om vrijheidsstrijders de mond te snoeren. Zij maakte het Westen wijs dat de Falun Gong een gevaarlijke sekte is, terwijl de losse groepering enkel een religieuze Oosterse stroming beleeft die sterk te vergelijken is met bv. 'Tai Chi'.
 
Dit gezegd zijnde, het was voor mij een eer om met enkele bekende Chinese studentenleiders uit '89, o.a. Jingsheng Wei en Dr. Congde Feng, te praten.
 
Daarenboven was ik het enig parlementslid aanwezig - de onverschilligheid van de Vlaamse pers was al even groot als die van de verkozenen des volks - die zodoende wat interviews (in mijn beste Engels) mocht geven voor de Epoch Times en NTD TV (een internationale satellietzender van Chinese dissidenten). Over deze laatste toch nog één woordje.
 
NTD TV had een contract via Euro-Sat maar dreigt die nu te verliezen omdat China Euro-Sat onder druk zet met grote geldsommen en het afnemen van uitzendrechten voor de komende Olympische Spelen. Tussen haakjes, Euro-Sat zag er wel geen graten in om een TV-zender van radikale moslimgroeperingen wel licenties te geven. Hoe geld corrumpeert...
 
Meer informatie over de 'Falung Gong' kunt u vinden via hun webstek http://www.falundafa.be. Een op het eerste gezicht goed gedocumenteerd boek over de Chinese communistische partij 'Nine commentaries on the communist party' (uitg. The Epoch Times), is te koop in de betere boekhandel.
 16:34 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-05-05

Verwilghen: minister van mooie praatjes

Als lid van de commissie Bedrijfsleven in de Kamer stel ik nogal wat vragen aan minister van Economie, Verwilghen. Tussen haakjes, Verwilghen is op zich wel een vriendelijk man, een brave huisvader die na het débacle als justitieminister en na nog wat andere tussenposten, tot minister van economie werd benoemd.
 
Maar de bekendheid die de 'witte ridder' genoot, laat hij nu ook nog graag gelden. Zo laat hij zich om de zoveel weken eens interviewen over zijn voornemens. Zo lanceerde hij deze maand het idee om handelsmissies naar België te halen. Ons land laten ontdekken door potentiële investeerders.
 
Gisteren pakte ik Verwilghen hierover aan. Hoe ver staat het met het ideetje? Hoe concreet is alles ingevuld?
Antwoord: we zijn ermee bezig. Geen termijn. Geen overleg met Vlaanderen. Geen overleg met de sectoren. Niks concreet.
 
En hoe kan het ook anders in een land waar twee volkeren op economisch vlak op twee verschillende snelheden werken. Hoe uitleggen aan buitenlanders dat Vlaanderen exportgericht is en liever het vrij initiatief aan de KMO's laat terwijl het zuiden van het land gedomineerd wordt door een socialistische kaste waar langdurige werklozen niet of weinig gecontroleerd worden, en waar het staatsapparaat volgestouwd wordt met ambtenaren.
 
Meneer Verwilhen, berg uw ambities op. Het is tijd voor een nieuwe dynamiek: deze van de definitieve boedelscheiding.
 

13:27 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |