31-05-05

Op bezoek bij de Falun Gong

Het overkomt je niet elke dag, een uitnodiging krijgen van Chinese dissidenten die - op bezoek in ons land - hun verhaal doen over de dictatuur China waar zij vervolgd worden.
 
Iedereen zal zich wel nog de beelden herinneren van het 'Plein van de Hemelse Vrede' waar in 1989 (vooral) studentenleiders op straat kwamen en met tanks werden verdreven. De afloop is bekend: dissidenten werden opgesloten en/of verbannen, velen werden vermoord.
 
Intussen heeft de tijd niet stilgestaan. Sinds enkele jaren wordt nu de Falun Gong vervolgd in China. De methodes zijn niet veranderd: intimidaties, opsluitingen, verbanningen, ... De Chinese overheid die in 2009 de Olympische Spelen organiseert, schuwt geen enkel middel, ook geen enkel propagandamiddel om vrijheidsstrijders de mond te snoeren. Zij maakte het Westen wijs dat de Falun Gong een gevaarlijke sekte is, terwijl de losse groepering enkel een religieuze Oosterse stroming beleeft die sterk te vergelijken is met bv. 'Tai Chi'.
 
Dit gezegd zijnde, het was voor mij een eer om met enkele bekende Chinese studentenleiders uit '89, o.a. Jingsheng Wei en Dr. Congde Feng, te praten.
 
Daarenboven was ik het enig parlementslid aanwezig - de onverschilligheid van de Vlaamse pers was al even groot als die van de verkozenen des volks - die zodoende wat interviews (in mijn beste Engels) mocht geven voor de Epoch Times en NTD TV (een internationale satellietzender van Chinese dissidenten). Over deze laatste toch nog één woordje.
 
NTD TV had een contract via Euro-Sat maar dreigt die nu te verliezen omdat China Euro-Sat onder druk zet met grote geldsommen en het afnemen van uitzendrechten voor de komende Olympische Spelen. Tussen haakjes, Euro-Sat zag er wel geen graten in om een TV-zender van radikale moslimgroeperingen wel licenties te geven. Hoe geld corrumpeert...
 
Meer informatie over de 'Falung Gong' kunt u vinden via hun webstek http://www.falundafa.be. Een op het eerste gezicht goed gedocumenteerd boek over de Chinese communistische partij 'Nine commentaries on the communist party' (uitg. The Epoch Times), is te koop in de betere boekhandel.
 16:34 Gepost door Ortwin Depoortere | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dalai lama Misschien is de afwezigheid van de regimelakein en dito pers wel het gevolg van het bezoek van bert bibber aan china!
Ook de Dalai Lama kreeg van la belgique te horen dat hij op dit moment niet welkom is in dit apeland!

Gepost door: Jan Hyoens | 02-06-05

De commentaren zijn gesloten.